Berba 8-12 dana – Crveni amarant je visokoproteinski mikrozeleniš sa zapanjujuće jarkim crvenim i magenta tonovima. Ova vrsta mikrobilja može se koristiti u salatama ili mnogim orijentalnim jelima.
Latinsko ime: | Amaranthus tricolour |
Teškoća uzgajanja: | lako |
Potapanje: | bez potapanja |
Stopa setve po ležištu
(10×20 cm): |
oko 10 g |
Vreme u mraku: | 2-4 dana |
Vreme klijanja: | 2-3 dana |
Procenjeno vreme do berbe: | 8-12 dana |
Boja mikrobilja: | najživljija crvena i ružičasta u poređenju sa ostalim mikrozelenišima! |
Ukus mikrobilja: | blagoslatkast ukus |
Tekstura mikrobilja: | oštra, sveža |
Nutritijenti: | vitamini K, E i C, kalcijum, gvožđe i beta-karoteni |
Smernice za uzgajanje:
Crveni amarant je vrlo mali, nežni mikrozeleniš. Odgovaraju mu topliji uslovi za uzgoj. Nađite lepo toplo mesto za klijanje i rast. Takođe može biti osetljiv na previše direktne svetlosti. Crveni amarant ne raste visoko, pa očekujte vrlo sitne stabiljke koje je najbolje ubrati blizu linije korena i dobro isprati.
Za više opštih informacija o uzgoju mikrobilja pročitajte naš članak “Kako gajiti mikrobilje – korak po korak”
Karakteristike:
Crveni amarant je snažnog ukusa; sličan je senfu, ali nije tako pikantan. Kvalitet je više bilo kojem jelu za koje je potrebno sveže zelenilo – ili u ovom slučaju crveno! Upečatljive boje čine ga odličnim ukrasom i lepim dodatkom hrani.