Berba 12-16 dana – Koristite mikrobilje bosiljka umesto običnog bosiljka u bilo kojem receptu – iznenadiće vas izuzetno intenzivan ukus bosiljka. Pesto od mikro bosiljka je neverovatno lep. Održavajte vlagu redovnim prskanjem dok seme ne proklija i ne pusti korenje.
Latinsko ime: | Ocimum basilcum |
Teškoća uzgajanja: | umereno |
Potapanje: | bez potapanja, sluzavo seme (videti detalje ispod) |
Stopa setve za ležištu
(10×20 cm): |
oko 10 g |
Vreme u mraku: | 4-7 dana |
Vreme klijanja: | 5-7 dana |
Procenjeno vreme do berbe: | 12-16 dan |
Boja mikrobilja: | zelena |
Ukus mikrobilja: | intenzivan bosiljak |
Tekstura mikrobilja: | mekana |
Nutritijenti: | vitamini E, A, K, B6 i C, proteini, kalcijum, gvožđe, cink, magnezijum, bakar, fosfor i kalijum |
Smernice za uzgajanje:
Đenovski bosiljak je seme koje razvija sluzavi omotač kada se potapa u vodi. Raste vrlo dobro hidroponski i bolje uspeva u dobro osvetljenim uslovima. Malo se sporije uzgaja. Možete eksperimentisati sa berbom u poslednjih 10 dana. Đenovski bosiljak je predivne zelene boje i zanimljivog oblika, pa je lep ukras za svako jelo. Ne raste visoko, pa se potrudite da berete blizu linije korena i pre upotrebe dobro isperete.
Za više opštih informacija o uzgoju mikrobilja pročitajte naš članak “Kako gajiti mikrobilje – korak po korak”
Karakteristike:
Bosiljak sadrži mnogo različitih nutritivnih blagodati, nije samo sjajan dodatak ukusu i estetici vašeg jela.
Zdravstvene blagodati ovog mikrobilja:
- Pun je antioksidanata koji smanjuju slobodne radikale – pomaže u prevenciji raka.
- Ima antibakterijska i antimikrobna svojstva – deluje protiv infekcija i virusa.
- Smanjuje stres.