Berba 5-7 dana – Visoka klijavost. Klice brokolija su odličan način da unesete više povrća, vitamina i energije u ishranu vaše porodice! Imaju beli izdanak i svetlozelene listiće, jak i pikantan ukus, pa su pogodne da se kombinuju u salatama, na kanapeima, sa mesom, ribom, mahunarkama ili sirom, čak i u sendvičima.
Latinsko ime: | Brassica oleracea var. botrytis |
Težina uzgajanja: | lako |
Preporučeno sejanje: | 2 kašike za litarsku teglu |
Inicijalno vreme natapanja: | 4-6 sati |
Učestalost ispiranja: | 2-3 puta na dan |
Procenjeno vreme do berbe: | 5-7 dana |
Ukus klice: | lagano pikantan |
Nutritijenti: | vitamini A, B, C, E, kalijum, kalcijum, jod, magnezijum, sulforafan i folna kiselina |
Smernice za uzgajanje:
Seme je braon boje, sitno i okruglo. Pre upotrebe seme oprati. Trebalo bi ga naklijavati na tamnom i prozračnom mestu prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost da bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za klijanje semena je između 18°C i 21°C. Važno je ispirati seme 2-3 puta dnevno tokom klijanja kako bi se održala vlažnost i sprečila pojava plesni.
Za više opštih informacija o uzgoju klica pročitajte naš članak “Kako gajiti klice – Korak po korak”
Karakteristike:
Klice imaju do 50 puta više hranljivih sastojaka od zrelih plodova brokolija. Imaju pregršt nutritivnih koristi za naš organizam, bez nepotrebnih kalorija, šećera ili masti. Priznata su superhrana bogata sulforafanom, esencijalnim jedinjenjem koje ublažava upalne procese, a štiti i od dejstva slobodnih radikala, uzročnika raka. Takođe, ove klice jačaju odbrambeni mehanizam organizma i imaju povoljan efekat na digestivni trakt i detoksikaciju.