Berba 8-14 dana – Mikrozeleniš graška je najpopularnija mikrobiljka! Vitice (uvojci, kovrdžice) daju jedinstvenu teksturu, dok stabljike imaju istu hrskavost i slatki ukus kao plod graška.
Latinsko ime: | Pisum sativum |
Teškoća uzgajanja: | lako |
Potapanje: | 4-6 sati u hladnoj vodi |
Stopa setve po ležištu
(10×20 cm): |
oko 15-20 g (količina semena može da varira) |
Vreme u mraku: | 3-5 dana |
Vreme klijanja: | 2-3 dana |
Procenjeno vreme do berbe: | 8-14 dana |
Boja mikrobilja: | zelena |
Ukus mikrobilja: | sladak svež ukus graška |
Tekstura mikrobilja: | hrskav, sočan |
Nutritijenti: | vitamini A, C, E, B1, B2, B3, B6, proteini, vlakna, omega-3 i mikroelementi |
Smernice za uzgajanje:
Mikrobilje graška obično ima veoma razvijen korenski sistem, zbog čega se prvenstveno gaji u zemlji. Potopite seme u hladnu vodu 4-6 sati. Obavezno koristite mnogo vode i veliku posudu, jer grašak upija velike količine vode. Možete saditi direktno, ali preporučujemo da seme prebacite u cediljku. Ispirajte ga i iscedite 2-4 puta dnevno još dan-dva, sve dok izdanci ne počnu da vire. Nežno pritisnite zemlju trudeći se da dobijete ravnu površinu. Ravnomerno rasporedite seme (setva bi trebalo da bude prilično gusta) i vrlo nežno pritiskajte kako biste osigurali kontakt sa zemljom. Navlažite temeljno dva puta dnevno. Stavite zatamnjeni poklopac i tako držite još 2-3 dana pre izlaganja svetlosti. Zalivajte jednom dnevno, tako da je zemljište vlažno, ali ne i mokro.
Za više opštih informacija o uzgoju mikrobilja pročitajte naš članak “Kako gajiti mikrobilje – korak po korak”
Karakteristike:
Mikrozeleniš graška može pomoći kod dijabetesa, u prevenciji raka i održavanju dobrog zdravlja srca. Ima mnogo antioksidanata i fitonutrijenata neophodnih za jačanje imunog sistema.