Berba 5-6 dana – Visoka klijavost. Ova stara poljoprivredna kultura ostala je popularna i u modernom dobu – klice lucerke najčešće su korišćeno seme za klijanje na planeti. Mogu se pronaći u skoro svim restoranima, delikatesnim prodavnicama ili prodavnicama prehrambenih proizvoda. Klice lucerke su među najukusnijim vrstama klica. Jednostavne su za uzgajanje, pune vitamina i hranljivih sastojaka.
Latinsko ime: | Medicago sativa |
Težina uzgajanja: | lako |
Preporučeno sejanje: | 1,5 kašika za litarsku teglu |
Inicijalno vreme natapanja: | 4-6 sati |
Učestalost ispiranja: | 2-3 puta na dan |
Procenjeno vreme do berbe: | 5-6 dana |
Ukus klica: | sličan pšeničnoj travi, jedna od najslađih i najblažih sorti klica |
Nutritijenti: | kalcijum, vlakna, proteini, kalijum, fosfor, omega-3 i omega-6 masne kiseline, vitamini A, C, K, folna kiselina |
Smernice za uzgajanje:
Seme je veoma sitno (2 mm), bubrežastog oblika, boje senfa. Pre upotrebe seme oprati. Seme bi trebalo naklijavati na tamnom i prozračnom mestu prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost da bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za klijanje semena je između 18°C i 21°C. Važno je ispirati seme 2-3 puta dnevno tokom klijanja kako bi se održala vlažnost i sprečila pojava plesni.
Za više opštih informacija o uzgoju klica pročitajte naš članak “Kako gajiti klice – Korak po korak”
Karakteristike:
Klice lucerke imaju beli izdanak i male zelene listove, a zahvaljujući blagom ukusu mogu se jesti kuvane ili sirove u salatama. Preporučljivo je svaki dan piti sveže pripremljen sok od klica lucerke.