Berba 1-3 nedelje – Mikro vlašac ima ukus luka, može obogatiti boju i ukus bilo kojoj mikrosalati. Mikrobiljke izgledaju kao sitan mladi luk. Koristite zeleniš umesto luka na sendviču ili u bilo kojem jelu. Izazovno je i sporo za uzgajanje. Najbolje je gajiti u zemlji.
Latinsko ime: | allium schoenoprasum |
Teškoća uzgajanja: | teško |
Potapanje: | bez potapanja |
Stopa setve po ležištu
(10×20 cm): |
oko 10 g |
Vreme u mraku: | 6-7 dana |
Vreme klijanja: | 1-2 nedelje |
Procenjeno vreme do berbe: | 3 nedelje |
Boja mikrobilja: | zelena |
Ukus mikrobilja: | punog ukusa luka |
Tekstura mikrobilja: | nežno |
Nutritijenti: | vitamini A, C, E, K, kalcijum, gvožđe, kalijum, dijetalna vlakna i magnezijum |
Smernice za uzgajanje:
Mikrovlašac sporo klija i niče, ali vredi vremena i truda, jer se ukus razlikuje od većine mikrozeleniša. Za uzgoj preporučujemo zemlju. Prethodno natapanje semena u vodi nije obavezno, vlašac će dobro nići i bez natapanja. Navlažite zemlju, nabijte je i ravnomerno rasporedite seme po površini tla. Pokrijte veoma tankim slojem zemlje i malo navlažite.
Za više opštih informacija o uzgoju mikrobilja pročitajte naš članak “Kako gajiti mikrobilje – korak po korak”
Karakteristike:
Specifičan ukus luka odličan je dodatak bilo kojoj mikrozelenoj salati, a oblik je kontrast u odnosu na većinu drugih mikrozeleniša. Možete ga koristiti umesto luka u bilo kojem jelu. Neverovatno je lep i ukusan na hamburgerima, u supi, kao ukras i još mnogo toga.