Berba 4-6 dana – Visoka klijavost.
Seme piskavice može se klijati u zatvorenom prostoru u bilo koje doba godine. Uzgaja se u roku od 4-6 dana.
Latinsko ime: | Trigonella foenum-graecum |
Težina uzgajanja: | lako |
Preporučeno sejanje: | 1,5 kašika za litarsku teglu |
Inicijalno vreme natapanja: | 5-10 sati |
Učestalost ispiranja: | 2-3 puta na dan |
Procenjeno vreme do berbe: | 4-6 dana |
Ukus klica: | orašast, gorak, aromatičan |
Nutritijenti: | vitamini A, C i K, gvožđe, vlakna, proteini |
Smernice za uzgajanje:
Seme piskavice, koje su zapravo mahunarke se neverovatno brzo gaji. Pre upotrebe seme oprati. Seme bi trebalo naklijavati na tamnom i prozračnom mestu prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost da bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za klijanje semena je između 18°C i 21°C. Važno je ispirati seme 2-3 puta dnevno tokom klijanja kako bi se održala vlažnost i sprečila pojava plesni.
Za više opštih informacija o uzgoju klica pročitajte naš članak “Kako gajiti klice – Korak po korak”
Karakteristike:
Klice piskavice sadrže različite hranljive materije, ali su posebno bogate vlaknima, proteinima i gvožđem.