Berba 4-6 dana – Visoka klijavost. Daju energiju i predstavljaju veoma hranljivu namirnicu. Pšenične klice su najvredniji deo zrna pšenice i bogate su mineralima i vitaminima.
Latinsko ime: | Triticum aestivum |
Težina uzgajanja: | lako |
Preporučeno sejanje: | 1,5 kašika za litarsku teglu |
Inicijalno vreme natapanja: | 8 sati |
Učestalost ispiranja: | 2-3 puta na dan |
Procenjeno vreme do berbe: | 4-6 dana |
Ukus klice: | svež i sladak |
Nutritijenti: | vitamini B, C i K, folna kiselina i vlakna |
Smernice za uzgajanje:
Seme je srednje veličine, dugo i uzano, boje slame. Pre upotrebe seme oprati. Seme bi trebalo naklijavati na tamnom i prozračnom mestu prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost da bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za klijanje semena je između 18°C i 21°C. Važno je ispirati seme 2-3 puta dnevno tokom klijanja kako bi se održala vlažnost i sprečila pojava plesni.
Klice pšenice mogu se konzumirati već drugi ili treći dan, dovoljno je da narastu do veličine zrna ili od 0,5-1,5 cm. Isprobavajte kada su najukusnije, koristite jedan deo klica kada su duge samo 0,5 cm, a ostatak ostavite da naraste do 1-2 cm. Mogu da se koriste sve dok ne počne da se pojavljuje koren.
Za više opštih informacija o uzgoju klica pročitajte naš članak “Kako gajiti klice – Korak po korak”
Karakteristike:
Klice pšenice bogate su proteinima, ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima. Visoko su energetska hrana koja utiče na elastičnost tkiva, brži rast kose i noktiju.
Imaju blagi ukus. Koriste se u salatama, kanapeima i pitama, kao i u pripremi šejkova i pirea od povrća. Posebno su preporučljive u dijetama za mršavljenje, a zbog dobrih nutritivnih osobina i minerala. Klice pšenice, sveže ili sušene, odličan su dodatak u pripremi hleba, raznih peciva i slatkih jela.