Berba 5-6 dana – Visoka klijavost. Japanska rotkva jedna je od najaromatičnijih sorti dostupnih klica. Uzgaja se zbog specificnog i blago pikantnog ukusa. Gurmanski su dodatak mnogim jelima.
Latinsko ime: | Raphanus sativus |
Težina uzgajanja: | lako |
Preporučeno sejanje: | 1,5 kašika za litarsku teglu |
Inicijalno vreme natapanja: | 4-6 sati |
Učestalost ispiranja: | 2-3 puta na dan |
Procenjeno vreme do berbe: | 5-6 dana |
Ukus klice: | blago pikantan ukus rotkve (blaži od crvene rotkve) |
Nutritijenti: | gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum i fosfor, vitamin A, B, C. |
Smernice za uzgajanje:
Seme je okruglo, svetlobraon boje. Pre upotrebe seme valja oprati. Seme bi trebalo naklijavati na tamnom i prozračnom mestu prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost da bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za klijanje semena je između 18°C i 21°C. Važno je ispirati seme 2-3 puta dnevno tokom klijanja kako bi se održala vlažnost i sprečila pojava plesni.
Za više opštih informacija o uzgoju klica pročitajte naš članak “Kako gajiti klice – Korak po korak”
Karakteristike:
Klice japanske rotkve imaju visok sadržaj nutritivnih vrednosti, bogate su vitaminima i mineralima. Pomažu u jačanju mišićnog tkiva, poboljšanju vida, imaju antiseptičko dejstvo, stimulišu lučenje želudačne kiseline što poboljšava proces varenja.
Mogu se konzumirati same, uz kanapee i druga jela. Njihov blago ljuti ukus je pogodan začin za salate, meso i ribu.