Berba 6-10 dana – Mikrozelene rotkvice su osvežavajuće i hrskave, a ukus im je potpuno nalik rotkvi. Vrlo su jednostavne i brze za uzgajanje. Odličan su ukras ili dodatak bilo kojoj salati ili sendviču.
Latinsko ime: | Raphanus sativus var. Longipinnatus |
Teškoća uzgajanja: | lako |
Potapanje: | 4-6 sati u hladnoj vodi |
Stopa setve po ležištu
(10×20 cm): |
oko 10 g |
Vreme u mraku: | 2 dana |
Vreme klijanja: | 2-3 dana |
Procenjeno vreme do berbe: | 6-10 dana |
Boja mikrobilja: | kremasto belo stablo sa jarkozelenim vrhom |
Ukus mikrobilja: | svež i pikantan |
Tekstura mikrobilja: | hrskavo, sočno |
Nutritijenti: | vitamini A, B, C, E i K, folna kiselina, niacin, kalijum, gvožđe, fosfor, pantotenska kiselina, kalcijum, magnezijum, cink, karoteni |
Smernice za uzgajanje:
Mikrozelene rotkvice se brzo i lako uzgajaju, pikantne su i vrlo hrskave. Zbog brzog rasta mogu se ubrati već 6. dana, ukoliko ste ih izlagali svetlosti 3 dana. Ove mikrozelene rotkvice su na vrhuncu hrskavosti oko 5. ili 6. dana. Kada još porastu, dobijaju više lisnati ukus i izgube hrskavost.
Za više opštih informacija o uzgoju mikrobilja pročitajte naš članak “Kako gajiti mikrobilje – korak po korak”
Karakteristike:
Daikon rotkvica je zelena kultura sa intenzivnim ukusom rotkve; sjajna u bilo kojoj mikrozelenoj ili drugoj salati. Jedna je od najpopularnijih rotkvica koje niču. Umesto iseckane rotkvice koristite ovo mikrobilje, bilo gde biste je inače koristili. Salata napravljena od ovog zelenila nudi dovoljno nutritijenata, smanjuje potrebu za grickalicama, samim tim i unos kalorija, i stabilizuje vaš dnevni režim ishrane.