Berba 6-10 dana. Mikrobilje kineske rotkvice je zeleno-ljubičaste boje sa intenzivnim ukusom rotkve. Odlično u bilo kojoj mikrozelenoj ili drugoj salati. Koristite u bilo kom jelu umesto narezane rotkve.
Latinsko ime: | Raphanus sativus |
Težina uzgajanja: | Lako |
Potapanje: | 4-6 sata u hladnoj vodi |
Stopa setve za ležištu (15×20 cm): | 15 g |
Vreme u mraku: | 2 dana |
Vreme klijanja: | 2-3 dana |
Procenjeno vreme do berbe: | 6-10 dan |
Boja mikrobilja: | živopisna ružičasta stabljika sa tamno zelenim vrhom |
Ukus mikrobilja: | pikantan i cvetan sa nagoveštajem slatkoće |
Tekstura mikrobilja: | hrskava i sočna |
Nutritienti: | Vitamini A, B, C, E i K, folna kiselina, niacin, kalijum, gvožđe, fosfor, pantotenska kiselina, kalcijum, magnezijum, cink, karoten |
Smernice za uzgajanje:
Rotkvica se brzo uzgaja. Zbog brzog rasta može se ubrati već 6. dana, pod pretpostavkom da ste je izlagali svetlosti 3 dana. Ove mikrozelene rotkvice su na vrhuncu hrskavosti oko 5. ili 6. dana. Kada porastu, dobijaju više lisnati ukus i izgube hrskavost.
Za više opštih informacija o uzgoju mikrobilja pročitajte naš članak “Kako gajiti mikrobilje – Korak po korak”
Karakteristike:
Mikrozelene rotkvice su prepune nutritivnih vrednosti! Neke od njih su:
- Ima protivupalno dejstvo, što smanjuje otok i bol u telu.
- Prirodni diuretik, koji može pomoći u smanjenju krvnog pritiska.
- Pomaže u detoksikaciji i čišćenju tela.
- Pomaže pri problema varenja ili nadimanja.