Berba 5-6 dana – Jedna od najpikantnijih i najrobusnijih klica.
Latinsko ime: | ErucaSativa |
Težina uzgajanja: | teško |
Preporučeno sejanje: | 1,5 do 2 kašike za litarsku teglu |
Inicijalno vreme natapanja: | bez natapanja, prskati vodom |
Učestalost ispiranja: | 3-4 puta na dan |
Procenjeno vreme do berbe: | 5-6 dana |
Ukus klice: | oštar, orašast ukus |
Nutritijenti: | vitamini A i C, kalcijum, gvožđe, fosfor i magnezijum |
Smernice za uzgajanje:
Seme je veoma sitno, okruglo i braon boje. Pre upotrebe seme oprati. Seme rukole ne zahteva početno natapanje, najbolje je samo vlažiti prskalicom 3-4 puta u prvih 12 sati, dakle ne potapati ga. Ovo seme ima vrlo mekan omotač koji se tokom klijanja može pretvoriti u želatinastu masu i izazvati pojavu plesni.
Seme bi trebalo naklijavati na tamnom i prozračnom mestu prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost da bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za klijanje semena je između 18°C i 21°C.
Za više opštih informacija o uzgoju klica pročitajte naš članak “Kako gajiti klice – Korak po korak”
Karakteristike:
Klice rukole bogate su vitaminima i mineralima. Imaju diuretičko i anti-skorbutno dejstvo, pročišćavaju krv. Stimulišu oporavak organizma.
Klice imaju oštar ukus i koriste se kao začin u salatama i hladnim pastama, ili sa kanapeima i sirom zajedno.