Berba 7-8 dana.
Latinsko ime: | Lepidium sativum |
Težina uzgajanja: | teško |
Preporučeno sejanje: | 1,5 kašike za litarsku teglu |
Inicijalno vreme natapanja: | bez natapanja, prskati vodom |
Učestalost ispiranja: | 3-4 puta na dan |
Procenjeno vreme do berbe: | 7-8 dana |
Ukus klice: | blago ljut i prijatan |
Nutritijenti: | vitamini A, B1, B2, B3, C i D, niacin, kalcijum, fosfor |
Smernice za uzgajanje:
Seme je malo, okruglo i braon boje. Pre upotrebe seme oprati. Klice kres salate su spremne za upotrebu u roku od 5-6 dana. Seme kres salate najbolje je samo prskati vodom 3-4 puta u prvih 12 sati, ne treba ga potapati. Ovo seme ima vrlo mekan omotač koji se tokom klijanja može pretvoriti u želatinastu masu, što izaziva pojavu plesni. Seme bi trebalo naklijavati na tamnom i prozračnom mestu prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost. Najpovoljnija temperatura za klijanje semena je između 18°C i 21°C.
Za više opštih informacija o uzgoju klica pročitajte naš članak “Kako gajiti klice – Korak po korak”
Karakteristike:
Klice kres salate su bogate vitaminima, niacinom i mineralima. Pročišćavaju krv i imaju diuretičko dejstvo. Veoma su efikasne u borbi protiv anemije, bronhitisa i reume. Protivotrov su za nikotin.
Klice imaju specifičan ukus, blago ljut i prijatan. Koriste se kao začin za salate i kuvanu ribu, za pripremu sosova i kanapea.