Berba 7-14 dana – Mikrobilje kres salate ima jak ljut ukus koji slabi tokom rasta. Uzgajajte samo male količine u fazi mikrozeleniša. Može da poraste i do faze baby salate. Seme je sluzavo.
Latinsko ime: | Lepidium sativum |
Teškoća uzgajanja: | teško |
Potapanje: | bez potapanja |
Stopa setve po ležištu
(10×20 cm): |
oko 10 g |
Vreme u mraku: | – dana |
Vreme klijanja: | 5-8 dana |
Procenjeno vreme do berbe: | 7-14 dana |
Boja mikrobilja: | bele stabljike i zeleni listovi |
Ukus mikrobilja: | intenzivno ljuto, nagoveštaj slatkog |
Tekstura mikrobilja: | nežno |
Nutritijenti: | vitamini B, C i K, folna kiselina i vlakna |
Smernice za uzgajanje:
Seme kres salate je sluzavo – zato voli znatno manje vode u fazi nicanja od većine ostalog semena mikrozeleniša. Ako seme previše navlažite, neće dobro klijati. U početku koristite manje vode u ležištu. Prilikom sadnje navlažite zemlju, ali manje nego za ostalo seme. Koristite bočicu s rasprskivačem da ravnomerno navlažite gornju površinu zemlje (seme treba samo da se zalepi za zemlju, ne pritiskajte ga pri setvi). Jednom kada raspodelite seme ravnomerno po navlaženoj površini zemlje, navlažite i seme, ali ne previše. Poklopite zatamnjenom kupolom, kao i inače, ali vlaženje treba da je češće (3 puta dnevno), s vrlo malo vode. Cilj je da seme ostane vlažno, ali ne i natopljeno. Možda ćete eksperimentisati sa nekoliko useva dok ne nađete pravu meru i način za uzgajanje ovog mikrozeleniša. Kres salata ima zanimljiv oblik lista zelene boje. Ljuti ukus je intenzivan, i jači nego kod bilo kojeg drugog mikrobilja.
Za više opštih informacija o uzgoju mikrobilja pročitajte naš članak “Kako gajiti mikrobilje – korak po korak”