Berba 8-12 dana – Mikrobilje slačice je neverovatno lako uzgajati. Ima sjajnu lisnatu teksturu i lepe hrskave stabljike. Uzgoj ovog mikrobilja u umereno toplim sredinama daje bolje rezultate useva. Mikrozeleniš slačice ima ukus senfa. Dodajte ga u sendviče ili salate.
Latinsko ime: | Brassica juncea |
Teškoća uzgajanja: | lako |
Potapanje: | bez potapanja |
Stopa setve za ležištu
(10×20 cm): |
oko 10 g |
Vreme u mraku: | 2 dana |
Vreme klijanja: | 2-3 dana |
Procenjeno vreme do berbe: | 8-12 dana |
Boja mikrobilja: | bela stabljika sa tamno zelenim lišćem |
Ukus mikrobilja: | izražen ukus senfa i rena |
Tekstura mikrobilja: | hrskava, lisnata |
Nutritijenti: | vitamini A, C, E i K, antioksidanti, vlakna |
Smernice za uzgajanje:
Mikrozeleniš slačice raste brzo i lako, kao i većina kupusnjača u normalnim uslovima. Savetuje se osvetljeno, umereno toplo mesto sa dobrim protokom vazduha. Rasporedite seme slačice po površini tla za uzgoj, bilo da je to zemljište ili hidroponska podloga. Širite ga ravnomerno i umereno gusto. Pazite da ne stavite previše semena, jer to može dovesti do prenatrpanosti i na kraju do propadanja useva. Nakon što je seme posejano stavite poklopac. Prva dva dana on blokira svetlost – seme će klijati u mraku. Posle ta dva dana uklonite poklopac i postavite posudu na sunčano mesto ili pod svetlo. Preporučujemo upotrebu svetla za uzgajanje, jer uzgajanje pored prozora može dovesti do toga da vam se zelenilo nakrivi.
Za više opštih informacija o uzgoju mikrobilja pročitajte naš članak “Kako gajiti mikrobilje – korak po korak”
Karakteristike:
Mikrobilje slačice sadrži visok nivo antioksidanasa, bogat je vlaknima i može pomoći u detoksikaciji jetre i krvi.