Berba 5-6 dana – Klice zelenog sočiva odlikuje visoka klijavost. Odlične su za poboljšanje ukusa svakog obroka. Bogate su proteinima, kalcijumom, omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, ne sadrže šećer i zato imaju vrlo malo kalorija, pa su odličan dodatak bilo kojoj ishrani.
Latinsko ime: | Lens culinarins |
Težina uzgajanja: | lako |
Preporučeno sejanje: | 1/4 šolje za litarsku teglu |
Inicijalno vreme natapanja: | 4-8 sati |
Učestalost ispiranja: | 2-3 puta na dan |
Procenjeno vreme do berbe: | 5-6 dana |
Ukus klice: | glatki, kremasti ukus sa robusnom i pikantnom koricom |
Nutritijenti: | proteini, kalcijum, kalijum, fosfor, magnezijum, vitamini A, B, C, E, Omega-3 i Omega-6 masne kiseline |
Smernice za uzgajanje:
Seme je okruglo, neke vrste su veće (6-9 mm), žute ili zelene boje, dok su ostale vrste srednje veličine (3-6 mm), naradžaste, crvene ili braon boje. Pre upotrebe seme oprati. Seme bi trebalo naklijavati na tamnom i prozračnom mestu. Najpovoljnija temperatura je između 18°C i 21°C. Važno je ispirati seme 2-3 puta dnevno tokom klijanja kako bi se održala vlažnost i sprečila pojava plesni. Klice sočiva mogu da se konzumiraju kad narastu od 0,7-2 cm. Isprobajte kada su najukusnije, koristite jedan deo klica kada su duge samo 0,7 cm, a ostale ostavite da narastu do 1-2 cm.
Za više opštih informacija o uzgoju klica pročitajte naš članak “Kako gajiti klice – Korak po korak”
Karakteristike:
Klice sočiva pomažu u regulisanju nivoa šećera i holesterola u krvi. Imaju nizak sadržaj nezasićenih masnih kiselina korisnih u prevenciji ateroskleroze. Pomažu pri hidrataciji ćelija i u zatezanju kože.
Mogu se konzumirati sveže ili kratko kuvane na pari ili u vodi. Za razliku od većine mahunarki, klice sočiva mogu se jesti sirove. Međutim, nekim osobama ne prija konzumiranje previše sirovih klica sočiva. U tom slučaju preporučuje se termička obrada klica. Blagi ukus ove klice pogodan je uz žitarice (hleb, pirinač, testenina).